Zmień język strony

Księga ziół

Chmiel

(Humulus lupulus L.)

Chmiel jest wieloletnim pnączem z rodziny konopiowatych. Charakteryzuje go dwupienność czyli występowanie kwiatów męskich oraz żeńskich na różnych osobnikach. Naturalnym siedliskiem chmielu jest strefa klimatu umiarkowanego Europy, Azji oraz Ameryki Północnej1. Jest rośliną powszechnie stosowaną w browarnictwie jako półprodukt w produkcji piwa, który nadaje charakterystyczną gorycz i aromat.
Surowcem wykorzystywanym w fitoterapii są szyszki (owocostany) oraz lupulina. Lupulina to włoski gruczołowe, które zostały otarte z wysuszonych szyszek. Ma ona postać lepkiego, pomarańczowego lub zielonożółtego proszku2.
W obu surowcach występuje olejek eteryczny, natomiast lupulina jest szczególnie bogata w kwasy goryczowe. Szyszki oraz lupulina mają łagodne działanie nasenne oraz uspokajające. Właściwości te sprawiają, że chmiel znalazł zastosowanie w leczeniu łagodnych stanów napięcia nerwowego, niepokoju oraz okresowych trudności z zasypianiem 2,3. Często występuje w preparatach złożonych w połączeniu z innymi składnikami roślinnymi o działaniu uspokajającym np. z walerianą lub passiflorą 4.
Wyciąg z szyszek chmielu jest jednym ze składników płynu Nervosol, oraz tabletek Nervosol Sen. Oba preparaty wspomagają zdrowy sen oraz ułatwiają wyciszenie emocji

 

1 Herbal Medicine expanded comission E Mongraphs, s. 193-195
2 E. Lamer-Zarawska, B. Kowal-Gierczak, J. Niedworok, Fitoterapia i Leki Roślinne, wyd. PZWL, Warszawa 2007, s. 117-118
3 H. Strzelecka, J. Kowalski, Encyklopedia Zielarstwa i Ziołolecznictwa, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2000, s. 87
4 C. E. Ulbricht, Natural Standard, Herb&Supplement Guide, Mosby Elsevier 2010, s. 411-412