• pl
Zmień język strony

Księga ziół

Gryka

Fagopyrum esculentum Moench

Gryka siewna, zwana też gryką zwyczajną lub hreczką, należy do rodziny Rdestowatych – Polygonaceae. Pochodzi ze środkowej Azji, a w Polsce jest popularną rośliną uprawną. Owocem gryki jest trójgraniasty, ciemnobrunatny orzeszek, o ostrych krawędziach, zwany potocznie ziarnem. Z jej owoców  otrzymuje się między innymi kaszę gryczaną, stosowaną w dietach bezglutenowych. Kasza ta jest bogata w skrobię bez glutenu, makro- i mikro-elementy oraz witaminy B1, B2, PP i P. Wyciąg z nasion gryki jest bogatym źródłem flawonoidów, w tym rutozydu, którego w wyciągu stosowanym w preparacie Hemorigen Femina jest min. 35%. Hreczka od lat posiada wiele tradycyjnych zastosowań, które wynikają z jej właściwości wspierających prawidłową funkcję układu naczyniowego.

K. Zarzecka, M. Gugała, I. Mystkowska, Wartość odżywcza i możliwości wykorzystania gryki. Postępy Fitoterapii 1/2014, str. 28-31
M. Witchl et al., Herbal Drugs and Phytopharmaceuticals, Fagopyri herba, medpharm, Stuttgart, Germany, 2004, str. 206-207
K. Strzelecka, J. Kowalski, Gryka zwyczajna, Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa, PWN, Warszawa, 2000 str. 172-173