Zmień język strony

Księga ziół

Koper włoski

(Foeniculum vulgare Mill.)

Koper włoski nazywany również fenkułem, jest dwuletnią rośliną zielną zaliczaną do rodziny selerowatych. Jego naturalnym siedliskiem są żyzne gleby klimatu śródziemnomorskiego, w Europie oraz Azji jest uprawiany do celów farmaceutycznych i spożywczych. Koper był rośliną znaną już w starożytności. Rzymianie wierzyli, że węże wysysają z niego sok aby lepiej widzieć. Fenkuł uważano również za pierwszy środek odchudzający, jego grecka nazwa Marathron pochodzi od czasownika „rosnąć szczupłym”.

W fitoterapii stosuje się owoc kopru włoskiego (zbierany jesienią) oraz olejek eteryczny. Owoce zawierają stigmasterol, flawonoidy, białka oraz cukry. Ekstrakt z surowca stosuje się głównie u dzieci oraz u osób starszych w dolegliwościach trawiennych, ze względu na działanie rozkurczowe oraz wiatropędne.

Wyciąg z owoców kopru włoskiego wchodzi w skład syropu Amarosal, który zalecany jest w braku łaknienia.

 

P. Ody, Wielki zielnik medyczny, wyd. DEBIT, 1993, s. 59
H. Strzelecka, J. Kowalski, Encyklopedia Zielarstwa i Ziołolecznictwa, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2000, s. 246-247
Herbal Medicine, expanded comission E monograph, s.124-129
E. Lamer-Zarawska, B. Kowal-Gierczak, J. Niedworok, Fitoterapia i Leki Roślinne, wyd. PZWL, Warszawa 2007, s. 313-314