• pl
  • en
  • ru
Zmień język strony

Księga ziół

Żurawina wielkoowocowa

(Vaccinium macrocarpon)

Żurawina wielkoowocowa jest krzewem z rodziny wrzosowatych (Ericaceae).  Rośnie w klimacie umiarkowanym i jest pospolicie uprawiana w Europie Środkowej. Charakteryzuje się występowaniem zimozielonych liści, bladoróżowych kwiatów oraz ciemnoczerwonych, mięsistych, kwaśnych owoców.

Z owoców żurawiny przyrządza się między innymi dżemy, konfitury i soki. Lekko cierpki smak żurawiny idealnie komponuje się z sosami podawanymi do mięs i pasztetów. Dawniej na Kresach, owoce żurawiny dodawano do kiszenia kapusty, aby zapobiec namnażaniu się nieprawidłowej flory bakteryjnej podczas kiszenia.

Związkami aktywnymi, które występują w owocach są: antyoksydanty, błonnik, taniny oraz witaminy C, A, P, B1 oraz B2.

 

źródło: www.poradnikzielarski.pl/ziola-lecznicze/zurawina-wielkoowocowa-na-gardlo-i-drogi-moczowe.html   [dostęp w dniu: 02.01.2019]