Zmień język strony

Księga ziół

Krzew herbaciany

(Camelia sinensis)

Krzew herbaciany należy do rodziny kameliowatych (Cameliaceae) i występuje w dwóch odmianach: var. sinensis (herbata chińska) i var. assamica (herbata indyjska, asamska). Jest uprawiana między innymi w Chinach, Indiach, Indonezji oraz Cejlonie. W Chinach tradycja uprawiania herbaty oraz jej przyrządzania sięga 3000 lat p.n.e. Herbata zielona jest napojem przyrządzanym jedynie z liści herbaty chińskiej, która nie została poddana fermentacji. Napar z zielonej herbaty obfituje w wiele cennych składników m.in. polifenoli, garbników, alkaloidów, witamin ( A, B, C, E) oraz mikroelementów takich jak wapń, potas, miedź, cynk, mangan oraz fluor.

 

H. Strzelecka, J.Kowalski, Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa, wyd. PWN, Warszawa 2000, s. 183-184