Księga ziół

Szałwia

(Salvia officinalis L.)

Szałwia jest rodzajem półkrzewów z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Obecnie znanych jest kilkadziesiąt jej gatunków, wykorzystywanych zarówno do celów medycznych jak i kulinarnych. Szałwia występuje w stanie dzikim niemal na całej kuli Ziemskiej. W ziołolecznictwie była znana już w Starożytnej Grecji. Uważano ją za roślinę zapewniającą wieczną młodość oraz nieśmiertelność i nazywano ambrozją. Łacińska nazwa salvia oznacza „żywy”, „ocalony”.

Wykorzystywanym surowcem jest liść gatunku Salvia officinalis L., który zawiera garbniki, kwasy wielofenolowe, olejek eteryczny oraz saponiny. W postaci naparów jest stosowany w celu wspomożenia prawidłowej pracy układu pokarmowego.

 

H. Strzelecka, J. Kowalski, Encyklopedia Zielarstwa i Ziołolecznictwa, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2000, s. 538-539
A. Ożarowski, Ziołolecznictwo. Poradnik dla lekarzy, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa 1982, s. 240-242

Zobacz również