(Aronia melanocarpa)
Aronia jest krzewem pochodzącym ze wschodnich wybrzeży Ameryki Północnej. Roślina ta jest uprawiana również w Polsce.
Surowcem wykorzystywanym w lecznictwie jest owoc aronii bogaty w polifenole, flawonoidy, pektyny, witaminę C oraz sole mineralne. Cechą charakterystyczną tego surowca jest duża zawartość polifenoli, szczególnie antocyjanów. Polifenole oraz flawonoidy mają działanie przeciwutleniające, biorą udział w biosyntezie komórek odpornościowych. Bogate w antocyjany i witaminy przetwory ze świeżych owoców aronii zwiększają odporność organizmu.
Surowiec został wykorzystany w recepturze syropu Islaherb, którego składniki powlekają błonę śluzową jamy ustnej i gardła tworząc mukoadhezyjny film chroniący przed drażniącym wpływem czynników zewnętrznych (np. bakterie, wirusy).
H. Strzelecka, J. Kowalski, Encyklopedia Zielarstwa i Ziołolecznictwa, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2000, s. 37
B. Gryszczyńska, M. Iskra, A. Gryszczyńska, M. Budzyń, Aktywność przeciwutleniająca wybranych owoców jagodowych, Postępy Fitoterapii, 4/2011, s. 265-274