(Silybum marianum)
Ostropest plamisty jest jednoroczną rośliną z rodziny Asteraceae. Jego naturalnym siedliskiem są żyzne gleby rejonu morza Śródziemnego, Bliskiego Wschodu, Ameryki Północnej, Południowej oraz Australii. W Polsce jest uprawiany do celów przemysłu farmaceutycznego oraz jako roślina ozdobna. Surowcem zielarskim jest owoc ostropestu, zebrany w okresie dojrzewania rośliny. Zawiera on związki aktywne takie jak: flawonoglinany (sylimaryna, sylibina), olejek eteryczny, flawonoidy, gorycze i aminy biogenne. Wyciąg z owoców ostropestu plamistego wspomaga prawidłową produkcję żółci oraz pomaga chronić komórki wątroby.
H. Strzelecka, J. Kowalski, Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa, s. 399-400
E. Lamer-Zarawska i wsp., Fitoterapia i leki roślinne, s. 349-350