Księga ziół

anyż

Anyż

Pimpinella anisum L.

Anyż znany też pod nazwą biedrzeniec jest jedną z najstarszych przypraw świata. Pochodzi z Bliskiego Wschodu. Pierwsze wzmianki o anyżu pochodzą z egipskiego papirusu Ebersa (1500 r. p.n.e.). Dziś uprawiany jest Turcji, Indiach czy Hiszpanii. W średniowieczu anyż-biedrzeniec został sprowadzony do Europy przez Zakon Benedyktów.

Owoce rośliny mają charakterystyczny korzenny zapach, podobny do kopru włoskiego. Z wyglądu przypominają kminek, są też do niego nieco podobne w smaku, ale bardziej pikantno–słodkawe. Niektórym mogą przypominać lukrecję. W kuchni dalekowschodniej anyż jest częstym dodatkiem do posiłków, wzbogacającym ich smak oraz dodającym niepowtarzalny aromat.

Od wieków znane są dobroczynne właściwości anyżu, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.

 

Anise (Pimpinella anisum L.) Gernot Katzer’s Spice Pages ( http://gernot-katzers-spice-pages.com/engl/Pimp_ani.html )
Zielnik Klasztorny Ojców Bonifratów,
Agencja Wydawnicza COMES, 1992 
Biedrzeniec anyż, Ogród botaniczny – Podlaski Ogród Ziołowy (http://podlaskiogrod.pl/Gatunki-roslin/Selerowate,61/Biedrzeniec-anyz,103)
H. Strzelecka, J. Kowalski, Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2000
Pimpinella anisum L.  Plants For A Future

Aby ułatwić Państwu korzystanie z naszego serwisu na stronie są używane pliki cookies. Jeśli nie blokują Państwo tych plików, oznacza to, że zgadzają się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Przypominamy, że można samodzielnie zarządzać plikami cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji na ten temat w naszej polityce prywatności. Polityka prywatności.