Księga ziół

Boldo

(Pneumus boldus L.)

Boldo jest wiecznie zielonym drzewem naturalnie występującym w Chile, Ekwadorze, Argentynie, Boliwii oraz Peru. Pierwsi odkrywcy Ameryki Południowej zauważyli, że miejscowa ludność wykorzystuje jego liście jako przyprawę oraz w leczeniu różnych dolegliwości układu pokarmowego 1.

Dzisiaj w lecznictwie wykorzystujemy liść boldo, a także wyizolowany z niego alkaloid- boldynę. Boldyna działa żółciotwórczo oraz żółciopędnie. Wpływa również na wzrost wydzielania soku żołądkowego, przez co usprawnia proces trawienia. Dodatkowo charakteryzuje się działaniem moczopędnym. Wyciąg z liści ma właściwości rozkurczowe, wiatropędne oraz antyseptyczne 2,3.

Boldyna jest składnikiem leku Boldaloin, stosowanego tradycyjnie w niestrawności, zaburzeniach wydzielania żółci oraz w lekkich stanach skurczowych żołądka i jelit. Ze względu na dodatek aloesu, lek znajduje również zastosowanie w leczeniu łagodnych zaparć.

 

1 Herbal Medicine expanded comission E. Monographs, s. 30
2 H. Strzelecka, J. Kowalski, Encyklopedia Zielarstwa i Ziołolecznictwa, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2000, s.67
3 E. Lamer-Zarawska, B. Kowal-Gierczak, J. Niedworok, Fitoterapia i Leki Roślinne, wyd. PZWL, Warszawa 2007