Księga ziół

burak

Burak

Beta vulgaris L.

Burak jest rośliną uprawianą już od I wieku naszej ery. Do tej pory uzyskano wiele odmian buraków, z których jedną z najważniejszych są buraki cukrowe. Stanową one źródło 30% cukru na świecie. Nazwa łacińska (Beta vulgaris) pochodzi od celtyckiego słowa “bett” oznaczającego kolor czerwony.

Burak jest popularnym warzywem spożywanym na surowo, po ugotowaniu lub w formie kiszonej czy marynowanej. Korzeń rośliny to główny składnik barszczu Ukraińskiego. Dużą popularnością cieszy się sok z buraków sprzedawany sam lub w połączeniu z sokami z innych owoców lub warzyw.

Burak jest cennym źródłem witamin i minerałów, w tym przede wszystkim witaminy A, wapnia, fosforu i żelaza. Zastosowanie buraka w herbatce pozwala na uzyskanie słodkiego smaku i intensywnego koloru bez dodatku cukru i sztucznych barwników.

 

Beta vulgaris L. Plants od the World online http://powo.science.kew.org/taxon/urn:lsid:ipni.org:names:164505-1 
Stephen Nottingham, Beetroot, 2004,  https://web.archive.org/web/20110807234057/http://www.stephennottingham.co.uk/beetroot6.htm 
Beta vulgaris – Rossio. Planst For A Future. https://pfaf.org/user/plant.aspx?LatinName=Beta+vulgaris