(Allium cepa)
Pochodzi prawdopodobnie z Azji środkowej lub zachodniej i od co najmniej 5 tysięcy lat uprawiana jest do celów spożywczych. Surowcem są świeże cebule, wytwarzane płytko pod ziemią. Zawierają one związki siarki oraz olejek eteryczny, które nadają im charakterystyczny zapach.
Cebula stosowana jest szeroko w lecznictwie ludowym, gdzie wykorzystuje się przede wszystkim jej działanie bakteriobójcze, zwiększające wytwarzanie śluzu i poprawiające ruch nabłonka rzęskowego (popularne syropy z cebuli stosowane w infekcjach górnych dróg oddechowych). Ponadto cebula łagodnie obniża ciśnienie krwi i jest surowcem witaminowym i wspierającym odporność.
- ciekawostka: W krajach, gdzie spożycie cebuli jest bardzo duże, obserwuje się nieco niższą zapadalność na choroby nowotworowe.
A. Ożarowski, W. Jaroniewski. Rośliny lecznice i ich praktyczne zastosowanie. Instytut wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987, s. 121-123