(Levisticum officinale)
Lubczyk jest wieloletnią rośliną z rodziny selerowatych (liście lubczyku są podobne do liści selera zwyczajnego), pochodzącą z Azji południowo-zachodniej i południowej Europy. Ze względu na swoje walory kulinarne jest często hodowany w przydomowych ogródkach. Posiada intensywny, smak i zapach, przypominający nieco seler. Lubczyk określany jest czasami jako „maggi”. Stosowany jest szczególnie do przyprawiania zup, gulaszy oraz dań mięsnych.
- ciekawostka: W wierzeniach ludowych uważa się, że lubczyk jest afrodyzjakiem i zwiększa popęd płciowy.
Lubczyk stosowany jest również w ziołolecznictwie. Surowiec leczniczy stanowi korzeń lubczyka, który ze względu na właściwości moczopędne wykorzystywany jest w preparatach stosowanych w lekkich zaburzeniach czynności nerek.
Tradycyjnie lubczyk stosuje się również jako surowiec wiatropędny oraz rozkurczowy. Pobudza ponadto czynność wydzielniczą żołądka oraz poprawia proces trawienia.
A. Ożarowski, W. Jaroniewski. Rośliny lecznice i ich praktyczne zastosowanie. Instytut wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987, 231-232