(Foeniculum vulgare Mill.)
Koper włoski nazywany również fenkułem, jest dwuletnią rośliną zielną zaliczaną do rodziny selerowatych. Jego naturalnym siedliskiem są żyzne gleby klimatu śródziemnomorskiego, w Europie oraz Azji jest uprawiany do celów farmaceutycznych i spożywczych. Koper był rośliną znaną już w starożytności. Rzymianie wierzyli, że węże wysysają z niego sok aby lepiej widzieć. Fenkuł uważano również za pierwszy środek odchudzający, jego grecka nazwa Marathron pochodzi od czasownika „rosnąć szczupłym”.
W fitoterapii stosuje się owoc kopru włoskiego (zbierany jesienią) oraz olejek eteryczny. Owoce zawierają stigmasterol, flawonoidy, białka oraz cukry. Ekstrakt z surowca stosuje się głównie u dzieci oraz u osób starszych w dolegliwościach trawiennych, ze względu na działanie rozkurczowe oraz wiatropędne.
Wyciąg z owoców kopru włoskiego wchodzi w skład syropu Apetiherb, który zalecany jest w braku łaknienia.
P. Ody, Wielki zielnik medyczny, wyd. DEBIT, 1993, s. 59
H. Strzelecka, J. Kowalski, Encyklopedia Zielarstwa i Ziołolecznictwa, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2000, s. 246-247
Herbal Medicine, expanded comission E monograph, s.124-129
E. Lamer-Zarawska, B. Kowal-Gierczak, J. Niedworok, Fitoterapia i Leki Roślinne, wyd. PZWL, Warszawa 2007, s. 313-314