(Ocimum basilicum)
Bazylia to niewielka (do 50 cm wys.) roślina, pochodząca z Azji, a obecnie uprawiana na całym świecie i stosowana powszechnie jako popularna przyprawa. Dzięki zawartości olejków eterycznych ma silny, charakterystyczny aromat i lekko ostry smak. W kuchni stosowana jest zarówno w formie świeżej jak i suszonej. Doskonale łączy się z pomidorami, daniami warzywnymi oraz wieprzowiną. Chociaż kojarzona jest głównie z kuchnią śródziemnomorską, to jest stosowana kuchniach całego świata.
- ciekawostka: W Grecji bazylia nazywana jest ‘królewskim pachnidłem’ (basilikos-królewski i okimoin – pachnieć).
Bazylia wykorzystywana jest także w ziołolecznictwie, przede wszystkim ze względu na działanie rozkurczowe wobec przewodu pokarmowego. Tradycyjnie jest więc stosowana przy niestrawności, wzdęciach i braku apetytu. Olejek eteryczny wykazuje ponadto działanie przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze.
Zioła dla zdrowia i urody od A do Z. Praktyczny poradnik. Agora SA, 1, 14; na podstawie: Lecznicze Dary Natury. 200 uzdrawiających ziół, Reader’s Digest Przegląd Sp.z.o.o., Warszawa, 2003