(Achillea millefolium L.)
Krwawnik jest rośliną zielną z rodziny Asteraceae występującą w całej Europie, na Syberii, w rejonach Kaukazu i Himalajów. W Polsce rośnie pospolicie na łąkach, miedzach oraz przydrożach. Jego łacińska nazwa Achillea jest związana z historią wojny trojańskiej i pochodzi od greckiego bohatera Achillesa. Według mitolologii ziele krwawnika było używane przez żołnierzy greckich do opatrywania ran, a Celtyccy druidzi używali rośliny do przepowiadania pogody. Krwawnik rosnący u podnóży Himalajów znalazł zastosowanie w medycynie ajurwedyjskiej 1,2,3.
W lecznictwie wykorzystywany jest liść, kwiat oraz ziele krwawnika. Ziele zawiera olejek eteryczny, seskwiterpeny, flawonoidy oraz garbniki. Ciemnoniebieski olejek eteryczny, powstały w wyniku destylacji koszyczków kwiatowych charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym oraz odkażającym. Związki gorzkie (seskwiterpeny) pobudzają łaknienie i wydzielanie żółci, natomiast garbniki działają ściągająco. Ziele i kwiaty krwawnika są składnikiem mieszanek ziołowych i preparatów stosowanych w dolegliwościach przewodu pokarmowego 2,4.
Farmaceuci z wrocławskiego Herbapolu, wykorzystali działanie ekstraktu z krwawnika w syropie pobudzającym łaknienie Amarosal. Ziele rośliny, jako surowiec ściągający o aktywności przeciwzapalnej, jest składnikiem czopków Hemorol.
1 P. Ody, Wielki zielnik medyczny, wyd. DEBIT, 1993
2 H. Strzelecka, J. Kowalski, Encyklopedia Zielarstwa i Ziołolecznictwa, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2000, s. 258-259
3 Herbal Medicine, expanded comission E Monographs, s. 419-423
4 E. Lamer-Zarawska, B. Kowal-Gierczak, J. Niedworok, Fitoterapia i Leki Roślinne, wyd. PZWL, Warszawa 2007, s. 299-300