Księga ziół

czarna porzeczka

Porzeczka

Porzeczka jest rodzajem niskich krzewów, występujących w Polsce głównie na nizinach, w lasach i wilgotnych zaroślach. Jest również rośliną uprawianą. Surowcem wykorzystywanym w lecznictwie jest owoc porzeczki bogaty w polifenole, witaminy z grupy B, pektyny oraz cukry. Cechą charakterystyczną surowca jest również duża zawartość witaminy C. Polifenole oraz flawonoidy mają działanie przeciwutleniające oraz biorą udział w biosyntezie komórek odpornościowych. Bogate w witaminy oraz antocyjany przetwory ze świeżych owoców porzeczki zwiększają odporność organizmu.

Koncentrat z owoców porzeczki jest składnikiem syropu Pyrosal Kid, który wspomaga układ odpornościowy, wpływając korzystnie na  równowagę sił obronnych organizmu.

 

H. Strzelecka, J. Kowalski, Encyklopedia Zielarstwa i Ziołolecznictwa, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2000, s. 447-448
B. Gryszczyńska, M. Iskra, A. Gryszczyńska, M. Budzyń,  Aktywność przeciwutleniająca wybranych owoców jagodowych, Postępy Fitoterapii, 4/2011, s. 265-274