Cinnamonum Verum, Cinnamonum zeylaniucum
Cynamonowiec cejloński to drzewo lub krzew należące do rodziny wawrzynowatych. Naturalnie występuje na Cejlonie, uprawiany jest w południowo-wschodniej Azji, Ameryce Południowej i na Antylach. Wysuszona kora uzyskiwana z młodych pędów jest powszechnie stosowaną przyprawą, znaną pod nazwą „cynamon”. Obecnie bez problemu można nabyć ją pod postacią tak zwanych „lasek cynamonu”. Dzięki charakterystycznemu zapachowi często wykorzystywana jest w celu poprawy smaku i zapachu różnego rodzaju produktów spożywczych. Kora cynamonowca wykazuje właściwości wspierające utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Cynamonowcowi przypisuje się również właściwości wspomagające trawienie.
Herbal Medicine Expanded Comission E Monographs, American Botanical Council, 2000 r., str. 65-67
E. Lamer-Zarawska, B. Kowal-Gierczak, J. Niedworok, Fitoterapia i Leki Roślinne, wyd. PZWL, Warszawa, 2007 r., str. 99-100
P. Ody, Wielki Zielnik Medyczny, DEBIT, Bielsko-Biała, 1993, str. 48