Księga ziół

Malpigia granatolistna (acerola)

Acerola

inaczej: Malpigia granatolistna
(Malpighia gabra L.)

Acerola nazywana inaczej wiśnią z Barbados, jest rozłożystym krzewem pochodzącym z Ameryki Centralnej. Jej owocem jest mały, czerwony pestkowiec o soczystym miąższu i kwaśnym smaku. Malpigia była popularna wśród mieszkańców Karaibów, którzy stosowali ją w celu wzmożenia odporności.

Surowcem Malpigii jest jej owoc bogaty w karotenoidy (m.in. β-karoten), antocyjany oraz polifenole. Charakteryzuje się również dużą zawartością witaminy C. Skład surowca jest jednak zmienny i zależy od stopnia dojrzałości owoców, miejsca pozyskiwania oraz warunków środowiskowych, w których roślina rośnie.

Wyciąg z owoców aceroli, standaryzowany na zawartość witaminy C, znajduje się w składzie syropu Pyrosal Kid, który wspomaga układ odpornościowy organizmu.

 

E. Cieślik, A. Gębusia, Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii 2/2012, s. 93-100