Rubus idaeus L.
Wzmianki na temat malin pojawiały się w źródłach już ok 300 r. przed naszą erą. Pierwsze uprawy malin znane są z przyklasztornych ogrodów. Swoją popularność owoce maliny zawdzięczają walorom smakowym, nie powinno się jednak pomijać ich cennych wartości odżywczych. Są one bogate w błonnik, polifenole, witaminy: A, B1, B2, B3 i C, karotenoidy, tokoferole, wapń, magnez, miedź, potas, cynk, żelazo i selen.
Co ciekawe, Polska jest jednym z czołowych producentów maliny właściwej w Europie i na Świecie.
Dominika Wnęk, Maliny, „Medycyna Praktyczna”, 20 marca 2020 https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/147371,maliny
A. Baranowska, K. Radwańska, K. Zarzecka i wsp.: Właściwości prozdrowotne owoców maliny właściwej (Rubus ideus L.). Problemy Higieny i Epidemiologii., 2015 r.; 96 (2), s. 406–409