(Malva silvestris)
Malwa jest byliną występującą w całej Europie. W Polsce, jest także uprawiana jako roślina ozdobna w przydomowych ogródkach. Historia wykorzystania malwy do celów medycznych sięga czasów starożytnych. Była dobrze znana Dioskuridesowi już w I w. n.e.
Surowcami wykorzystywanymi w lecznictwie są kwiaty i liście malwy bogate w substancje śluzowe, do których należą m.in glukoza, arabinoza, ramnoza, galaktoza i kwas glukuronowy.
Ekstrakt z liści malwy wpływa kojąco na śluzówkę gardła, wspierając zdrowe funkcjonowanie dróg oddechowych. Surowiec został wykorzystany w recepturze syropu Islaherb, którego składniki powlekają błonę śluzową jamy ustnej i gardła tworząc mukoadhezyjny film chroniący przed drażniącym wpływem czynników zewnętrznych (np. bakterie, wirusy).
H. Strzelecka, J. Kowalski, Encyklopedia Zielarstwa i Ziołolecznictwa, wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2000, s. 548
E. Lamer-Zarawska, B. Kowal-Gierczak, J. Niedworok, Fitoterapia i Leki Roślinne, wyd. PZWL, Warszawa 2007, s. 260-261