Księga ziół

Miłorząb japoński (Ginko biloba)

Miłorząb japoński

Ginkgo biloba

Miłorząb japoński to bardzo popularne, duże (do 35 m wys.) drzewo ozdobne, pochodzące z Chin. Uprawiane także do celów handlowych we Francji oraz USA. Posiada charakterystyczne wachlarzowate liście, które stanowią główny surowiec farmaceutyczny. W medycynie chińskiej stosowane są co najmniej od 2800 lat jako wzmacniające serce i płuca, a także w odmrożeniach.

Substancje aktywne zawarte w liściach miłorzębu to przede wszystkim flawonoidy (glikozydy flawonolowe i nie glikozydowe bioflawonoidy) oraz rzadkie laktony diterpenowe tzw. ginkgolidy A, B, C, J i M oraz seskwiterpeny – bilobalid. Ze względu na ich właściwości poprawiające krążenie krwi znajdują zastosowanie w preparatach stosowanych w zaburzeniach krążenia mózgowego (utrata pamięci, demencja, spadek sił życiowych) oraz obwodowego (bóle przy chodzeniu).

Ciekawostka: żeńskie owoce miłorzębu wydzielają zapach zepsutego masła, jednak ich wnętrze jest jadalne i cenione w Chinach.

B.E. van Wyk, M. Wink. Rośliny lecznicze świata. Ilustrowany przewodnik naukowy po najważniejszych roślinach leczniczych świata i ich wykorzystaniu. Pretoria, Briza Publications, 2004 r., str. 158