(Vaccinium macrocarpon)
Żurawina wielkoowocowa jest krzewem z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Rośnie w klimacie umiarkowanym i jest pospolicie uprawiana w Europie Środkowej. Charakteryzuje się występowaniem zimozielonych liści, bladoróżowych kwiatów oraz ciemnoczerwonych, mięsistych, kwaśnych owoców.
Z owoców żurawiny przyrządza się między innymi dżemy, konfitury i soki. Lekko cierpki smak żurawiny idealnie komponuje się z sosami podawanymi do mięs i pasztetów. Dawniej na Kresach, owoce żurawiny dodawano do kiszenia kapusty, aby zapobiec namnażaniu się nieprawidłowej flory bakteryjnej podczas kiszenia.
Związkami aktywnymi, które występują w owocach są: antyoksydanty, błonnik, taniny oraz witaminy C, A, P, B1 oraz B2.
źródło: www.poradnikzielarski.pl/ziola-lecznicze/zurawina-wielkoowocowa-na-gardlo-i-drogi-moczowe.html [dostęp w dniu: 02.01.2019]