Księga ziół

Kminek

(Carum carvi L.)

Kminek jest rośliną dwuletnią, należącą do rodziny selerowatych. W lecznictwie wykorzystywany jest jego owoc oraz olejek eteryczny. Kminek był znany już w starożytnej Grecji oraz Rzymie, a w Polsce pojawił się za czasów panowania Piastów. Do dzisiaj jest wykorzystywany w kuchni jako przyprawa.

Wyciąg z owoców kminku oraz olejek eteryczny działają rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i regulują perystaltykę jelit. Ponadto surowce rośliny zapobiegają wzdęciom, a także pobudzają wydzielanie soku żołądkowego.

Ekstrakt z surowców z kminku jest zwykle składnikiem płynnych postaci leków. Wrocławski Herbapol wykorzystał go w produkcji syropu Radirex Plus, który jest lekiem tradycyjnie stosowanym w zaparciach.

 

H. Strzelecka, J. Kowalski, Encyklopedia Zielarstwa i Ziołolecznictwa, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2000, s. 226-227
E. Lamer-Zarawska, B. Kowal-Gierczak, J. Niedworok, Fitoterapia i Leki Roślinne, wyd. PZWL, Warszawa 2007, s.310-311