(Helichrysum arenarium L.)
Kocanka to roślina wieloletnia z rodziny Asteraceae. W Polsce występuje na glebach piaszczystych, polanach leśnych oraz wydmach. Była znana i stosowana już w średniowieczu, jej kwiatów używano do farbowania tkanin. Surowcem zielarskim pozyskiwanym z kocanki jest żółty koszyczek kwiatowy, który zawiera głównie związki flawonoidowe.
Ekstrakt z kocanki działa żółciopędnie, żółciotwórczo, zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit, a także zwiększa wydzielanie soków trawiennych.
Wyciąg z surowca jest składnikiem płynu doustnego Cholesol, który tradycyjnie stosuje się w leczeniu objawów niestrawności oraz jako środek żółciopędny.
1 E. Lamer-Zarawska, B. Kowal-Gierczak, J. Niedworok, Fitoterapia i Leki Roślinne, wyd. PZWL, Warszawa 2007, s.355
2 H. Strzelecka, J. Kowalski, Encyklopedia Zielarstwa i Ziołolecznictwa, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2000, s.228-229
3 A. Ożarowski, Ziołolecznictwo Poradnik dla lekarzy, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa 1982, s.156-157